A l’atenció de la Junta Directiva d’Amics de la Unesco de Barcelona,
Les organitzacions, moviments i particulars sotasignants hem sabut que la vostra associació té la intenció de realitzar durant els mesos de febrer, març i abril un cicle de conferències anomenat “El dilluns d’Israel”, on es discutiran diverses temàtiques relacionades amb aquest país. Hem estat revisant el programa de les conferències [1] i hem constatat, amb sorpresa i indignació, que les deu sessions previstes estan orientades exclusivament a ressaltar les suposades virtuts d’aquest Estat, sense fer ni una sola menció al patiment que causen les polítiques israelianes al poble palestí, ja sigui en els territoris il•legalment ocupats el 1967, dins d’Israel o en els camps de refugiats. Vostès, com a persones amants de la cultura que són, saben que la realitat està plena de matisos i que les simplificacions són perilloses; per això mateix creiem que és inacceptable parlar dels “èxits” d’Israel sense parlar també de les sistemàtiques violacions del Dret Internacional que aquest Estat comet des de 1948, ja que aquestes són dues realitats indivisibles.
Els estatuts de la vostra associació [2] afirmen que l’objectiu bàsic de l’entitat és la difusió de la tasca de la UNESCO, en especial “La promoció de l’Educació, la Ciència, la Cultura i la Informació i de tot allò que dimana dels Drets Humans i del Dret dels Pobles i de les Cultures”. I nosaltres ens preguntem: es pot parlar de la democràcia, la ciència, la societat i la cultura israelianes sense mencionar també...
...l’ocupació militar de Gaza, Cisjordània, Jerusalem Est i els Alts del Golan siris, que ja fa 44 anys que dura, contravenint la resolució 242 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides [3]? ...el bloqueig que aquest Estat imposa a 1,6 milions de persones a la Franja de Gaza des de 2006, i que organitzacions de Drets Humans com Amnistia Internacional han qualificat de “càstig col•lectiu que viola el Dret Internacional” [4]?; ...els més de 500.000 colons jueus que Israel ha inserit a Cisjordània i Jerusalem Est, contravenint la Quarta Convenció de Ginebra (tal com han assenyalat en diverses ocasions els relators especials de l’ONU) [5]?; ...els 4,9 milions de refugiats i refugiades palestines que segueixen esperant que s’apliqui la resolució 194 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides [6], que reconeix el seu dret a retornar als seus llocs d’origen (avui dins del territori israelià)?; ...el Mur de separació que Israel està construint a Cisjordània i Jerusalem Est des de 2002, i que va ser declarat il•legal el 1994 per la Cort Internacional de Justícia [7]? ...la creixent discriminació institucional que pateix la població palestina amb ciutadania israeliana, tal com revela un recent informe secret redactat per diplomàtics europeus? [8] ...la situació d’apartheid que pateix el poble palestí als territoris ocupats i a dins d’Israel, tal com va concloure el Tribunal Russell sobre Palestina [9], basant-se en la definició legal que fa el Dret Internacional del crim d’apartheid [10]?
Segons hem pogut saber, el responsable del cicle “El dilluns d’Israel” de la vostra entitat afirma que les conferències tractaran estrictament sobre cultura israeliana, al marge de qüestions polítiques. No obstant la nostra impressió veient el programa és que aquest cicle és profundament polític perquè 1/ farà apologia d’Israel sense mencionar que aquest Estat viola sistemàticament la legalitat internacional; i 2/ perquè farà propaganda d’una ideologia política -la sionista- que no representa a tota la comunitat jueva mundial i que genera un rebuig creixent per part dels membres d’aquesta; la identificació automàtica que farà el vostre cicle entre judaisme i l’Estat d’Israel és un acte polític.
Per últim volem mencionar també que, com vostès ja saben, Palestina és ple membre de la UNESCO des del passat 31 d’octubre de 2011, gràcies a l’aclaparador suport que va rebre dels altres membres de l’organització (107 vots a favor, 14 en contra, 52 abstencions) [11]. Això no vol dir que l’ocupació israeliana ja hagi acabat i que l’Estat palestí ja sigui una realitat, però és sens dubte un pas determinant cap a la llibertat i l’autodeterminació del poble palestí. La “democràcia” israeliana i el seu aliat, els Estats Units, van pressionar tant com van poder a la comunitat internacional per tal d’impedir la incorporació de Palestina a la UNESCO, però afortunadament el sentit comú es va acabar imposant. L’acte valent d’aquesta agència li ha suposat perdre una quarta part del seu pressupost anual, ja que aquests dos països han decidit cancel•lar les seves contribucions financeres com a mesura de protesta [12]. Queda clar que a Israel només li interessa la UNESCO quan aquesta serveix als seus interessos colonials.
Volem deixar clar que la intenció de la nostra carta no és censurar el debat i l’intercanvi d’idees, que són l’essència de qualsevol societat democràtica, sinó denunciar la contradicció existent entre el contingut i orientació del cicle “El dilluns d’Israel”, i la defensa dels Drets Humans i del Dret Internacional que promouen la UNESCO i la vostra entitat.
Atentament,
Organitzacions i moviments que signen
- BDS Catalunya
- Comissió Universitària Catalana per Palestina (CUNCAP)
- PBAI (Plataforma para el Boicot Académico a Israel)
- Xarxa d’Enllaç amb Palestina
- Comunitat Palestina de Catalunya
- Plataforma de entidades «Amb Palestina al Cor»*
- SODEPAU
- Dones en Rebel·lia
- Associació Catalana de Jueus i Palestins – JUNTS
- Plataforma Aturem la Guerra
- Joves d’Esquerra Verda (Iniciativa per Catalunya Verds)
- Red Solidaria contra la Ocupación de Palestina (RESCOP) **
- Asamblea Universitaria Palestina-Alicante (AUPA)
- BDS Madrid
- Plataforma “Andalucía por Palestina” - Campaña BDS
- Autónom@s por Palestina (Universidad Autónoma de Madrid)
- Fundació Pere Ardiaca
- Periódico Codo a Codo
- Casapueblos
- -* Campaña apoyo a los juicios contra genocidas
- Club de Amigos de la Unesco de Madrid