miércoles, 26 de septiembre de 2012

CARTA A SANDRO ROSELL: signa per demanar que no vingui Gilad Shalid

Signa: http://www.change.org/es/peticiones/president-of-the-f-c-barcelona-don-t-invite-the-former-israeli-soldier-gilad-shalit-to-the-camp-nou#share

Benvolgut Sandro Rosell, President del F.C. Barcelona

Hem rebut amb sorpresa i tristor la notícia que l'ex-soldat israelià Gilad Shalit serà el convidat d’honor del F.C. Barcelona en el clàssic que el proper 7 d’octubre l’enfrontarà al Camp Nou amb el Reial Madrid [1].
Entenem el gest de bona voluntat del club cap a una persona que ha patit 5 llargs anys de captiveri a la Franja de Gaza i que ha fet pública la seva admiració pel Barça; però l'ex-soldat Gilad Shalit no és un simple ciutadà israelià, sinó que és Sergent Major de les Forces de Defensa Israelianes (FDI), un exèrcit que des de 1967 ocupa il·legalment els territoris palestins de Jerusalem Est, Cisjordània i la Franja de Gaza, així com el territori siri dels Alts del Golan. Les FDI són una eina clau en l'estratègia de colonització, apartheid i neteja ètnica que el règim israelià posa en pràctica des de fa 45 anys en els territoris palestins i siris. En l'operació militar “Plom Fos” de 2008-2009, més de 1.400 persones van ser assassinades per aquest exèrcit a la Franja de Gaza en només 22 dies [2], un fet que li va valer la condemna de tota la comunitat internacional.
Tot i que formalment Gilad Shalit ja no forma part de l'exèrcit israelià des del passat mes d'abril [3], a ulls de la població catalana i de la de tot el món, Shalit segueix sent un representant simbòlic de les FDI.
També ens sobta veure per part del seu club tanta simpatia i empatia cap a l'únic soldat israelià que ha estat en captiveri durant els últims anys com a resultat d'aquest conflicte, mentre manté un silenci absolut cap als 4.660 presoners palestins que estan actualment tancats a les presons israelianes, entre els quals hi ha 210 nens, 6 dones, 20 diputats del Parlament palestí i 250 persones en situació de detenció administrativa (sense càrrecs ni judici) [4]. Precisament una de les institucions que ha denunciat la greu situació dels menors d’edat palestins empresonats i n'ha exigit l'alliberament immediat és UNICEF [5], agència de les Nacions Unides que rep finançament del club que vostè presideix i la imatge de la qual apareix en les samarretes dels seus jugadors. A més, l'enaltiment del militarisme que suposa convidar l'ex-soldat Shalit amb tots els honors al Camp Nou, és contrari als valors que promouen el Barça i UNICEF a tot el món.
El F.C. Barcelona hauria de saber que entre els empresonats palestins, també hi ha molts esportistes. El cas de Mahmoud Sarsak és especialment revelador del maltracte que exerceix el règim israelià cap a la població palestina, i en concret cap als seus esportistes. Sarsak, originari de la Franja de Gaza, és futbolista i ha estat membre de la selecció nacional palestina. Va ser arrestat per l'exèrcit israelià el 22 de juliol de 2009 i s'ha passat tres anys de la seva vida empresonat sota detenció administrativa, és a dir sense que se li imputessin càrrecs ni se'l jutgés. Sarsak va aconseguir el seu alliberament el 10 de juliol de 2012, després de 3 mesos de vaga de fam, que van forçar les autoritats israelianes a reconèixer la il·legalitat de la seva detenció. Durant la seva vaga de fam, en la qual va estar a punt de morir, va rebre el suport de FIFPro (que representa a futbolistes professionals de tot el món), Eric Cantona, Frédéric Kanouté, el President de la UEFA Michel Platini i el President de la FIFA Sepp Blatter [6].
El 9 de juliol de 2005, prop de 170 organitzacions de la societat civil palestina van demanar a la comunitat internacional l'aplicació de boicots, desinversions i sancions (BDS) contra l'Estat d'Israel fins que aquest compleixi amb el Dret Internacional i amb els principis universals dels Drets Humans [7], seguint l'exemple del que es va fer en el seu moment contra l'apartheid sud-africà.
Responent a aquesta crida que ens fa la societat civil palestina, li demanem que retiri la invitació d'assistència al Camp Nou feta a l'ex-soldat israelià Gilad Shalit. Com a persones preocupades per la pau, la llibertat i la justícia, molts de nosaltres seguidors del Barça, no podem acceptar que els representants del club que vostè presideix comparteixin tribuna amb una persona que representa simbòlicament a una institució militar que viola sistemàticament el Dret Internacional i els drets humans més elementals d'un poble ocupat com és el palestí.

Atentament,

BDS Catalunya

[1] http://www.eltriangle.eu/cat/notices/2012/09/indignacio_en_els_col_lectius_pro-palestins_amb_sandro_rosell_per_convidar_el_soldat_israelia_gilad_31594.php
http://www.elsingulardigital.cat/cat/notices/2012/09/el_barca_convida_al_classic_el_soldat_israelia_segrestat_per_hamas_88854.php
[2] http://www.amnistiacatalunya.org/paginas/noticies/noticies/articulo/israel-i-territoris-palestins-ocupats-lultima-resposta-israeliana-sobre-les-investigacions-de-gaza/
[3] http://www.levitt.com/news/2012/04/21/gilad-shalit-released-from-army-becomes-a-civilian-again/
[4] http://www.addameer.org/etemplate.php?id=509
[5] http://www.elmundo.es/elmundo/2011/10/18/solidaridad/1318933515.html
[6] http://www.youtube.com/watch?v=63_2qyKyw9M&noredirect=1
[7] http://www.bdsmovement.net/call#Spanish:

No hay comentarios:

Publicar un comentario